Руските избиратели обичат победите. Особено ако става дума за победи над

...
 Руските избиратели обичат победите. Особено ако става дума за победи над
Коментари Харесай

Най-новата победа на Путин над Америка

 Руските гласоподаватели обичат успехите. Особено в случай че става дума за победи над омразните американци. През първите си два президентски мандата Путин съумя да увеличи доста благосъстоянието на съветските жители. Но известността му доближи апогея си по време на третия му мандат, когато Путин завладя Крим. Мнозина в Русия и до през днешния ден са уверени, че по този метод той е " натрил носа " на Вашингтон.
Благодарение на неуморната работа на държавната телевизия и на останалите прокремълски медии, руснаците се гордеят и с друго огромно достижение на страната си - военната интервенция в Сирия. Но преди президентските избори на 18 март Путин искаше да зарадва своите гласоподаватели с нещо ново и свежо, което обаче трябваше да е също толкова огромно, колкото и досегашните му победи.

Козът на Путин

И ето: броени дни преди изборите президентът разгласи, че в областта на въоръжаването Русия е удържала победа над Америка. Цели 45 минути, съвсем половината от тази най-важна тирада преди изборите, Путин посвети на в детайли изложение на най-новите съветски ракети, подводни дрони, бойни лазери и други системи, които могат да преодоляват американската противоракетна защита и по този начин в действителност я вършат безсмислена. На големи екрани се въртяха видеоклипове, показващи изстрелването на всевъзможни ракети, които елегантно заобикалят трудности и радарни системи и в последна сметка поразяват някакви цели в океана и оттатък него.

Именно тази виртуална победа над Америка е козът, с който Путин желае да завоюва четвъртия си президентски мандат. На фона на всички тези грандиозни военно-технически новости първата част от речта му напряко избледня. Нищо, че в нея Путин даде обещание да усили доста прихода на глава от популацията и да удвои разноските за опазване на здравето, развитие на градовете и създаване на нови пътища.

Всичко това обаче са единствено благи планове, тъй като въобще не е ясно от кое място ще дойдат парите за удвояване на разноските. Путин се спря напълно малко на този въпрос, като загатна за повишение на налозите. Другояче стоят обаче нещата с новите оръжия, съобщи Путин - тях към този момент ги има, напълно действителни са. Преминали са през всички тествания и към този момент са разполагаем на армията.

По следите на парите

Сега най-сетне стана ясно с какво се е занимавала Русия под управлението на Путин през последните десетина години. Стана ясно защо са били изразходвани обилни суми от приходите от петрола и природния газ, над какво са работили най-хубавите математици и инженери в страната. Стана ясно за какво високите технологии за цивилен цели са към момента едва развити, за какво се влоши положението в опазването на здравето, за какво не се строят нови пътища, а хората все по-масово напущат дребните градове.

Руският президент упреква за всичко американците и техните противоракетни системи. Да, причините на Съединени американски щати за какво разполагат тези системи в непосредствена непосредственост до съветските граници, първоначално в действителност не звучаха безапелационно, с което Вашингтон предизвика Москва да предприеме ответни ограничения. Но вместо да постави дипломатически старания за намирането на решение, което да е задоволително и за двете страни, гордият Кремъл избра да отвърне на удара - макар слабостта на съветската стопанска система. Човек мъчно може да повярва, че освен това " отвръщане на удара " Русия е мислила само и единствено за своята защита. Не и след анексията на Крим, завладяването на Дебалцево, бомбардировките над Алепо и многократните хакерски атаки в Америка и Европа.
 Андрей Гурков
Андрей Гурков

Нова конкуренция във въоръжаването

Казано в резюме: с речта си съветският президент за пръв път осведоми света за гигантската съветска стратегия за превъоръжаване. Нещо повече даже: Путин увери, че никой различен в света не разполага с сходни оръжия. С което на процедура разгласи стратегическото предимство на Русия.

Това няма да остане без отговор. Ако фамозната тирада на Путин в Мюнхен през 2007 година беше изтълкувана като предвестител на новата Студена война сред Русия и Запада, сегашната проява на мощност несъмнено може да бъде обсъждана като стартов изстрел за нова световна конкуренция във въоръжаването. Глобална, тъй като отговор ще пристигна освен от Вашингтон. Речта на Путин сигурно ще подсети на Съединени американски щати за заканите на севернокорейския водач Ким Чен Ун да нанесе ракетен удар на американска територия. А европейските страни-членки на НАТО, включително и Германия, няма да се поколебаят да усилят отбранителните си разноски до най-малко 2 % от Брутният вътрешен продукт.

Вече няма подозрение, че четвъртият президентски мандат на Путин ще бъде белязан от борбата сред Русия от една страна и Съединени американски щати и НАТО от друга. Конфронтация, която ще се ускорява от ден на ден в границите на световната конкуренция във въоръжаването. В една такава обстановка е повече от ясно, че на Москва вероятно няма да ѝ останат пари за всичките прелестни ограничения за повишаване на благосъстоянието, за които стана дума в първата част от речта на Путин.

 

Виж всички публикации от Андрей Гурков-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР